Virtuaalinen Valtio Expo 2021 sai osallistujilta lämpimän vastaanoton

Kysyimme Valtio Expoon osallistuneilta, miltä virtuaalisena toteutettu tapahtuma maistui. Suureksi iloksemme saimme todeta, että maistuihan se! Saamamme palautteen perusteella osallistujat pitivät tapahtumaa – jopa yllättävän – onnistuneena niin virtuaalisen toteutuksen ja tekniikan toimivuuden kuin antoisan ohjelmasisällön osalta. Yleisarvosanaksi ensimmäinen virtuaalinen Valtio Expo 2021 sai vastaajilta erinomaisen 9-. Palautekyselystä saimme myös hyviä eväitä tulevien Expojen suunnitteluun.

”Kiva, että ValtioExpo järjestettiin koronankin keskellä – virtuaaliversio oli yllättävän hyvä.”

Tuttu Valtio Expo uudella tavalla

Valtio Expo 2021 -tapahtuman toteutuksessa tavoiteltiin mahdollisimman pitkälle aiemmilta vuosilta tuttua kaava. Myös virtuaaliseen tapahtumaan haluttiin mukaan kaikki perinteisen Valtio Expon henkeen olennaisesti kuuluvat osatekijät: kiinnostavat ja monipuoliset ohjelmasisällöt, näytteilleasettajien tuoma messutunnelma ja tietoiskut sekä osallistujien mahdollisuus kohdata kollegoita ja vaihtaa ajatuksia valtionhallinnon ajankohtaisista aiheista. ​​​​​​​Palautekyselyllä halusimme kuulla osallistujien kokemuksia virtuaalitapahtumasta sekä kartoittaa toiveita tulevia Expoja silmällä pitäen.

Vaikka kasvokkaisia kohtaamisia messuosastoilla ja kahvikuppien äärellä moni jäikin kaipaamaan, nähtiin mahdollisuudessa osallistua tapahtumaan verkon välityksellä myös monia hyviä puolia: helppo osallistuminen ja siirtyminen vaivattomasti salista toiseen, ei matkustusta, ei jonotusta narikassa – ”etupenkin näkymä takarivin mukavuuksin”. Verkkototeutuksen mahdollistamana Valtio Expo keräsikin tänä vuonna ennätysyleisön: päivän aikana tapahtumassa vieraili kaikkiaan 2400 osallistujaa. Kuulijoita ja kuhinaa riitti pitkin päivän kaikissa saleissa. Valtio Expon esityksiin ja tunnelmiin pääsi palaamaan tallenteiden muodossa vielä tapahtumapäivän jälkeenkin, ja tätä mahdollisuutta myös aktiivisesti hyödynnettiin.

Tekniikka pelasi ja monipuolisesta ohjelmatarjonnasta löytyi innostavia esityksiä moneen makuun

”Yllättävän hyvin reipas ja raikas tunnelma välittyi kotikonttoriin :-)”
”Kaikki onnistui yli odotusten.”
”Paras virtuaalitapahtumakokemus tähän asti.”

Virtuaalinen Valtio Expo yllätti monet positiivisesti. Tapahtuma keräsi runsaasti kiitosta niin onnistuneesta teknisestä toteutuksesta ja helppokäyttöisestä virtuaalisesta tapahtuma-alustasta kuin monipuolisesta ja laadukkaasta ohjelmatarjonnasta. Kehuja saivat myös innostavat ja asiantuntevat puhujat sekä ohjelmasalien osaavat juontajat.

”Pidin kovasti elokuvaohjaaja Selma Vilhusen ja koripallovalmentaja Henrik Dettmanin puheenvuoroista. Luovien alojen ja urheilun edustajilla oli tymäkkää sanottavaa tiimityön dynamiikasta!”
”OP:n esityksessä kerrottiin juuri sitä ”ajattele suuresti ja elä ketterästi” -ajatusta, josta olisi voinut kuulla lisääkin.”
”Petteri Taalaksen esitys oli konstailematon ja tietopohjaltaan tukeva. Tässä faktat ajoi ohi tunteilun, josta myös pidin erittäin paljon.”
”Oikein hyvä mix, kiitos”

Päivän lukuisista kiinnostavista esityksistä kyselyn vastaajien mieleen jäivät erityisesti Parhaaksi yhdessä -pääsalissa esiintyneiden Henrik Dettmannin ja Selma Vilhusen inspiroivat puheenvuorot. Elina Hiltunen, Petteri Taalas ja ”talousviisaiden” paneelikeskustelu avasivat näkökulmia ja herättivät ajatuksia tulevaisuuden tuulista, taloudesta ja trendeistä. Myös Johanna Vehkoon informatiivinen esitys disinformaatiosta sekä Kimmo Rouskun selviytymisopit digiviidakkoon olivat monen vastaajan mielestä erityisen ajankohtaisia ja hyödyllisiä. Mieleenpainuvia hetkiä löytyi kaikista ohjelmasaleista. Kaiken kaikkiaan Valtio Expo 2021 tarjosi hyvän kokonaisuuden niin valtionhallinnon ajankohtaista asiaa kuin yhteistyökumppaneiden osaamista ja valtionhallinnon ulkopuolisia näkökulmia.

Seuraava Valtio Expo sekä livenä että etänä?

”ValtioExpo voisi toimia suunnannäyttäjänä monipaikkaisen virtuaalisen ja fyysisen osallistumisen yhdistävän tapahtuman järjestäjänä.”

Palautekysely antoi hyviä eväitä niin tulevien Valtio Expojen toteutustavan kuin ohjelmasisältöjen suunnittelun tueksi. Vastauksista kantautui vahva toive, että Valtio Expoon voisi jatkossakin osallistua halutessaan myös virtuaalisesti. Kyselystä saimme myös monia hyviä ideoita siihen, miten virtuaalinen toteutus saataisiin hiottua vieläkin toimivammaksi. Otamme toiveet huomioon seuraavan Valtio Expon suunnittelussa ja käymme kehitysideat läpi myös tapahtuman toteutuksessa mukana olleiden palveluntuottajien kanssa.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille arvokkaasta palautteesta ja ilahduttaneista kommenteista!