Valtio Expossa rakennettiin yhdessä maailman parasta hallintoa

Järjestyksessään kahdestoista, mutta historiassaan ensimmäinen kokonaan virtuaalinen, Valtio Expo on onnistuneesti takana. Tapahtuma keräsi päivän aikana linjoille ennätysmäiset 2 400 osallistujaa. Kiitos kaikille mukana olleille! Valtio Expo 2021 -tapahtuman tunnelmiin ja esityksiin pääsee vielä palaamaan tallenteiden ja esitysmateriaalien muodossa. Tallenteet ovat tapahtumaan osallistuneiden katsottavissa tapahtuma-alustalla 25.5. saakka.

Virtuaalinen Valtio Expo 2021 piti sisällään viiden ohjelmastreamin verran kiinnostavia puheenvuoroja valtionhallinnon ajankohtaisista aiheista. Ohjelmasaleissa nähtiin päivän aikana yhteensä 59 esitystä, joissa asiantuntemustaan ja ajatuksiaan jakoi yli 100 esiintyjää. Näyttelysalissa päästiin tutustumaan kaikkiaan 47 näytteilleasettajaan. Monipuolisesta ohjelmatarjonnasta löytyi erilaisia näkökulmia ja oppeja niin johtamisesta, digitalisaatiosta, tietoperustaisesta toiminnasta, vastuullisuudesta ja ketterästä kehittämisestä kuin mm. valtion hyvistä työehdoista, työtyöturvasta.

Tiedolla, taidolla ja yhteistyöllä

Valtio Expo käynnistyi moderaattori Anna Soraisen luotsaamana kuntaministeri Sirpa Paateron ja Valtiokonttorin pääjohtajan Timo Laitisen tervetulosanoilla.

Valtionhallinnossa on meneillään monia ajankohtaisia kehittämishankkeita, ja koronakriisi on osaltaan tuonut mm. monipaikkaisuuden ja digitaalisten palveluiden kehittämiseen lisää vauhtia, ministeri Paatero kertoi. Yhteistä suuntaa näyttävät myös laajassa yhteistyössä valmistellut julkisen hallinnon strategia sekä julkisten hankintojen strategia. Julkisen hallinnon kehittämistyöstä kuultiin päivän aikana lisää useissa esityksissä.

Parhaaksi yhdessä -pääsalissa sykähdyttivät mm. päävalmentaja Henrik Dettmannin esitys voittavan joukkueen rakentamisesta Susijengin opein sekä ohjaaja, käsikirjoittaja Selma Vilhusen puheenvuoro luovan työn johtamisesta, luottamuksen sekä kunnioituksen ilmapiirin rakentamisesta – ja rakkaudesta. Ajatuksia herättivät myös toimittaja, tietokirjailija Johanna Vehkoon jakamat vinkit disinformaation taktiikoiden tunnistamiseen sekä futuristi Elina Hiltusen esittämät näkymät tulevaisuuden megatrendeistä. Herättelevä oli myös Expo-päivän päättäneen WMO:n pääsihteeri Petteri Taalaksen puheenvuoro ilmastonmuutoksen vaikutuksista niin luonnontieteen kuin valtionhallinnon näkökulmasta.

Digitalisaation ja tiedon tehokkaan hyödyntämisen mahdollisuuksia nostettiin esiin Tiedolla-salissa. Tiedolla-salissa kuultiin mm. miksi on tärkeää automatisoida tiedon tuotantoa, miten digitalisaatio on tässä apuna, ja kuinka tietoa yhdistelemällä ja tehokkaasti hyödyntämällä saadaan parempia välineitä johtamiseen. Tärkeitä oppeja digimaailman uhkien tunnistamiseen sekä vinkit digiturvalliseen työskentelyyn ja digiviidakossa selviämiseen jakoi valtionhallinnon tietoturvaguru Kimmo Rousku Digi- ja väestötietovirastosta.

Taidolla-salissa pohdittiin työelämän muutoksia ja murroksia, sekä sitä, miten valtionhallinnossa on näihin reagoitu – uudistaen ja uudistuen, oppien ja innovoiden. Salin ohjelman avasi Valtiokonttorin kehityspäällikkö Liisa Virolainen kertomalla, mistä on tehty resilientti organisaatio, ja miten organisaatiot voivat selvitä ja oppia yllättävistä tilanteista. Taidolla-salin ohjelma huipentui uuden työn Kaiku-palkinnon julkistukseen. Tänä vuonna Kaiku-pöllö lensi Maahanmuuttovirastoon Turpro-kehittämishankkeelle, joka oli palkintoraadin mielestä erinomainen esimerkki yhteistyöstä yli hallinnollisten ja organisatoristen rakenteiden. Kunniamaininnan sai Vankiterveydenhuolto ja omahoitajamalli Riihimäen vankilan poliklinikalla.

Tietoiskusaleissa kuultiin todella monipuolinen ja inspiroiva kattaus valtionhallinnon yhteistyökumppaneiden tarjoamista palveluista, kehittämistyöstä ja osaamisesta. Hyödyllisiä oppeja ja vinkkejä oli tarjolla mm. digitalisaation, automaation ja tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista sekä palvelumuotoilusta.

Vaikka ajatuksia päivän teemasta ja esityksistä ei tällä kertaa päästy jakamaan kasvokkain, kävi keskustelu vilkkaana ohjelmasalien viestiseinillä. Osallistujat pääsivät verkostoitumaan ja juttelemaan uusien ja vanhojen kollegoiden kanssa myös kahden kesken chat-viestein.

Toivottavasti Valtio Expo 2021 oli antoisa ja virtuaalinen tapahtuma positiivinen kokemus kaikille tapahtumaan osallistuneille.

Palaa Valtio Expo 2021 tunnelmiin tallenteiden ja materiaalien kautta

Menikö jokin viime viikon Valtio Expon monista kiinnostavista puheenvuoroista ohi tai jäikö jokin näyttelyosasto katsastamatta? Valtio Expon virtuaalinen tapahtuma-alusta on avoinna tapahtumaan ilmoittautuneille tiistaihin 25.5. saakka. Vielä siis ehtii käydä katsomassa loputkin kiinnostavat esitykset ja tutustumassa näyttelysalin antiin. Tapahtuma-alustalle pääsee palaamaan samalla henkilökohtaisella osallistumislinkillä, jolla liittyi varsinaiseen tapahtumaan.

Esitysten materiaaleihin (PDF) pääsee tutustumaan täällä >

Valtio Expon kulissien taakse voi käydä kurkistamassa kuvagalleriassa >

Miltä virtuaalinen Valtio Expo 2021 maistui? Käy vastaamassa palautekyselyyn!

Kuulisimme mielellämme palautettasi Valtio Exposta. Mikä Expon puheenvuoroista jäi erityisesti mieleen? Mikä toimi erityisen hyvin, mitä voisi vielä viilata? Millaisen Valtio Expon sinä haluaisit nähdä ja kokea seuraavaksi? Palautekysely on avoinna perjantaihin 21.5.2021 saakka. Palaute auttaa meitä tulevien Valtio Expojen suunnittelussa. Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!

VASTAA PALAUTEKYSELYYN >

Kiitos kaikille Valtio Expo 2021 -tapahtumaan osallistuneille! Nähdään taas ensi vuonna! Kasvokkain vai virtuaalisesti; vai kenties sekä että? Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan Valtio Expon osalta.