Valtio Expossa verkostoiduttiin ja keskusteltiin tulevaisuuden Suomesta

Päivi Nerg ja Timo Laitinen pitämässä Valtio Expo 2019 avajaispuhetta

Valtiokonttori järjesti Valtio Expon yhdettätoista kertaa tiistaina 7. toukokuuta. Valtionhallinnon suurin vuosittainen tapahtuma kokosi Marina Congress Centeriin noin 1 500 valtionhallinnon asiantuntijaa ja näytteilleasettajan edustajaa.

Tapahtuman avasivat valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg sekä Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen. Nerg puhui avauspuheenvuorossaan muun muassa valtionhallinnon merkityksestä koko Suomen eteenpäin viejänä.

”Valtionhallinnossa on kyettävä katsomaan Suomea kokonaisuutena, jossa yhdistyvät niin digiasiat, prosessiasiat kuin ihminen. Meidän keskeinen tehtävämme on tarkastella näitä asioita koko Suomen etu edellä. Samalla meidän tulee edelleen mahdollistaa se, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta säilyy oikeusvaltioperiaatteiden mukaisena”, Nerg toteaa.

Hän puhui myös digitaalisuudesta, jossa toivoo Suomen pystyvän hyppäämään entistä pidemmälle.

”Tässä tulee kuitenkin mennä ennen kaikkea ihmisyys ja käytettävyys edellä”, Nerg painottaa.

Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen kehotti Valtio Expon kävijöitä hyödyntämään päivän verkostoitumismahdollisuuksia ja toivoi vieraiden oppivan jotakin uutta.

”Itsensä kehittäminen on olennaista ja Valtio Expo tarjoaa siihen yhden työkalun. Nauttikaa, oppikaa ja viihtykää”, toteaa Laitinen.

Valtio Expossa päivän aikana kuultua

Pääsalissa keskusteltiin muun muassa työelämän muutoksesta, julkishallinnon tulevaisuudesta sekä digitalisaatiosta. Lisäksi esillä olivat esimerkiksi Suomen EU-puheenjohtajakausi, tietojohtaminen ja julkishallinnon sähköiset palvelut.

Tapahtuman ensimmäisenä pääsalin esiintyjänä nähtiin keksijä ja futuristi Perttu Pölönen, joka puhui tulevaisuuden työelämän tarpeista. Hän totesi, että informaatioyhteiskunnassa työ siirtyy enenevässä määrin tietotyöstä kohti luovaa ongelmanratkaisua. Muun muassa kommunikaatio, sopeutumiskyky ja intohimo ovat tärkeitä osia tulevaisuuden työn lukujärjestyksessä.

Fennia I -salissa saatiin kuunnella muun muassa kahta paneelikeskustelua kuntoutuksesta sekä työsuojelusta. Kuntoutuspaneelissa Tullin, Valtiokonttorin, Verven, Kevan sekä JHL:n edustajat kertoivat esimerkkejään siitä, miten monialainen kuntoutusyhteistyö mahdollistaa paluun työelämään esimerkiksi tapaturman jälkeen.

Marinan käytävillä kävi koko päivän ajan hyvä pöhinä näytteilleasettajien ja vieraiden kohdatessa. Näytteilleasettajat pääsivät esittelemään palveluitaan myös tietoiskusaleissa. Insta DefSec Oy:n asiakkuusjohtaja Martti Setälä kertoi muun muassa kriisi- ja valmiusjohtamisen osaamisen kehittämisestä harjoittelun avulla.

Päivän lopuksi jaettiin Uuden työn Kaiku-palkinto, joka tänä vuonna myönnettiin Rikosseuraamuslaitoksen Vankeusaika mahdollisuutena! -hankkeen kehittämälle Työkkärit vankiloissa! -toimintamallille.

Vastaa palautteeseen ja tutustu päivän materiaaliin

Kiitos vielä kaikille Valtio Expoon osallistuneille. Tapahtuman kehittämiseksi olemme lähettäneet sähköpostitse kaikille osallistujille palautekyselyn, joka on avoinna 15.5. asti. Palautteeseen vastaaminen vie vain muutaman minuutin.

Oheisten linkkien kautta voit tutustua myös päivän esitysmateriaaleihin sekä käydä katsomassa tunnelmia koostevideomme tai kuvagalleriamme kautta.

Muistathan seurata Valtio Expoa myös jatkossa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #valtioexpo.